Често задавани въпроси

Отговори от професионалисти

Какво представлява гранитогреса?

Преди около 25 години, най – добрите производители на обзавеждане за банята ( а и не само ), италианците, създават познатия на всички днес граниотогрес.

Гранитогресът представлява вид керамични плочки, направени от смола, пясък и глина, които се поставят както навън, например за настилки на тераси и дворове, така и в помещения като фоайета, бани и пр. 

Характерно за гранитогреса е изключителната му устойчивост на атмосферните влияния, високата износоустойчивост и свойството му да не задържа прах и мръсотия. Освен това той се почиства изключително лесно, устойчив е на удар и не се плъзга. Това го прави идеален материал за места, където минават много хора и е необходима здрава и сигурна настилка, която се почиства лесно и изглежда добре.

Каква е разликата между фаянс и гранитогрес?

При производството на фаянс се използва смес от глина, пясък и минерални добавки. Получената маса се пресова и се покрива с глазура. Този вид плочки не разполагат с изключителна здравина и са подходящи само за вътрешна, стенна облицовка. Ако трябва да степенуваме видовете настилки по здравина то на първо място безспорно застава гранитогреса. Това е твърд и устойчив материал, който се характеризира с висока степен на устойчивост и износване. Гранитогреса е съставен от екологично чист материал - в състава му няма никакви синтетични компоненти и замърсители. Изработен е от пресоване на различни видове каолинова глина и гранитни частици. Той се появява в процеса на подобряване на керамичните плочки. За стени може да използвате фаянсови плочки, о за подова наситлка не можете, докато гранитогресните плочи намират приложение както за подова настилка така и за стенна облицовка.

Какво покритие на плочката да избера?

  •  Естествена повърхност или така наречена мат

Изключително използван гранитогрес за баня, защото бързо решава проблемите с хлъзгането. Освен това създава автентичен стил, с много близко излъчване до природата. Не отразяват много светлина и не се цапат толкова лесно. В общи линии гранитогресна повърхност, която има универсално приложение.

  • Полиран гранитогрес – полуполиран, гланц 

Много модели гранитогрес се глазират или полират, за да придадат допълнителна естетическа стойност на самата материя. Те увеличават блясъка, цветовото влияние, а когато се използва микс техника се получава полуполиран (semi polished) гранитогрес, тогава гланцовият ефект се смекчава, плочката съчетава естествената финитура от обработката с леко добавен гланц ефект. Така те стават подходящи и за външни пространства, но и като гранитогрес за баня. От друга страна чистият гланц има  силно присъствие и отразяващо светлината, която отскача в цялото помещение.

Всеки сам избира какъв гранитогрес иска да използва според вкуса си, но съветът на Italceramicgroup Bulgaria е да използвате гранитогрес с матова повърхност в мокри помещения, за да предотвратите хлъзгане и евентуален инцидент. При сухи помещения може да използвате и двата варианта полиран или мат като в този случай зависи какво на вас ви харесва.